Marangozların kullandıkları beyaz tutkal, diğer mobilyalarda yeterli bir yapıştırma sağlarken, sandalyelerde bunu sağlayamaz. Nedeni ise; oturma anında sandalye birleşme yerlerine gelen aşırı yüklerin zamanla tutkallı zıvanayı açmasıdır. Bu sorun birleşme yerlerinde kaliteli ve sağlam yapıştırma gücünde tutkal kullanarak çözülür.
Sandalyeyi tamir etmek için önce sağlam olanları ayırmak gerekir. Sağlam olanlar derken üzerinde rahatlık oturulabilen fakat bazı çıkmış olanları da tamir etmek üzere ayırmak gerekir. Çünkü bir süre sonra o da oturulamayacak duruma gelecektir
Önce, her sandalyenin birleşme yerlerini ayrı ayrı ve dikkatlice kontrol edip oynamış kısımları bir çekiçle yerlerinden çıkartılır. Çünkü; birleşme yerlerindeki oynama, zamanla tamamen dökülmeye yol açacaktır. Parçaları birbirinden ayırırken, çekiçle vurduğumuz bölgeye bir bez ve onun üstüne ağaç takoz koyarak sandalyeyi zedelememiş oluruz. Her sandalyeyi, ayrılabilen bütün parçalarına ayırarak numaralayalım. Numaralarken bir birleşme yerindeki erkek zıvanaya 1- dişi zıvanaya -1 başka birleşme yerleri içinde 2-2, 3-3 gibi numaralar koyarsak tutkallama anında her parçanın takıldığı yeri rahatlıkla bulabiliriz. Sökülebilen parçaların tamamını söktükten sonra birleşme yerlerindeki tutkal lekeleri bir bıçak yada ıskarpela yardımı ile temizlenir. Zıvanaların tutkallanan yüzeylerini zımpara ile temizlemeyelim. Çünkü zımparalanmış yüzeyde tutkalın tutma gücü azalır.
Böylece bütün zıvanaları temizledikten sonra artık tutkallamaya geçebiliriz. Bu iş için deniz tutkalı tavsiye edilir. Mobilyacıların kullandıkları "beyaz tutkal" birleşme yerlerinde zamanla açma yapabileceği için, sandalye gibi birleşme yerlerinde yüksek baskı güçlerinin oluştuğu mobilyalarda tavsiye edilmez.
Halbuki deniz tutkalı üstün tutma gücüne sahip olduğu için birleşme yerlerine gelen yüklerden etkilenmeyecektir. Ayrıca tutkal kuruma süresince şişerek zıvana içlerindeki boşlukları dolduracak, nemden etkilenmediği içinde zaman içinde deforme olmayacaktır.
Birleşme yerlerine tutkal akıtarak tutkallamaya başlayalım. Tutkal hacminin 2-3 katı şişeceği için fazla sürülmemelidir. Daha önce numaralama yaptığımız için hangi parçanın. nereye ait olduğunu kolaylıkla bulabiliriz. Bütün birleşme yerlerini tutkalladıktan sonra sandalye düz bir zemin üzerine konur, işkence yada iple sıkıştırılarak kurumaya bırakılır. Tutkal şişerek kenarlardan taşmaya başlar. Tutkala sakın elinizi sürmeyin. Bırakın taşsın. Tam kuruduktan sonra bir bıçakla taşan kısımlar rahatlıkla temizlenebilir
Sandalye tamiri ve onarımı
Mobilya branşı - bölümü ile alakalı her şeyi bulabilirsiniz..
Moderatör: Alıntı
“Mobilya Notları” sayfasına dön
Geçiş yap
- Mobilya Bilgi Forumu
- ↳ Sektörel Bilgilendirme - Duyuru
- ↳ Güncelleme ve Duyurular
- ↳ Mobilya Tasarım Yarışmaları
- ↳ Mobilya Fuar Bilgileri
- ↳ Mobilya Sektörel Haberler
- ↳ Mobilya ve Dekorasyon Kullanıcı Bilgileri
- ↳ Mobilya ve Dekorasyon Bilgileri
- ↳ Makaleler - ( Dökümanlar )
- ↳ Mobilya Aksesuar ve Bağlantı Elemanları Katalogu
- ↳ Mobilya El işleri
- ↳ Akıllı Mobilyalar
- ↳ Mobilya ve Dekorasyon Tasarımları
- ↳ Yatak Odası Tasarımları
- ↳ Mutfak Mobilya Tasarımları
- ↳ Oturma Odası Tasarımları
- ↳ Yemek Odası Tasarımları
- ↳ Banyo Mobilyası Tasarımları
- ↳ Ofis Mobilyası Tasarımları
- ↳ Bebek ve Genç Odası Tasarımları
- ↳ Tv Ünitesi Tasarımları
- ↳ Mobilya Notları
- ↳ Soru - Cevap - Beyin fırtınası
- ↳ Mobilya Çizim Programları ( 3d )
- ↳ Autocad Programı ( dwg )
- ↳ 3d Max Programı ( ds )
- ↳ 3d Hazır Modeller
- ↳ Autocad 3d modelleri
- ↳ 3dmax 3d modelleri
- ↳ CNC ( Point to point ) Makinaları
- ↳ Atölye Makinaları
- ↳ El Makinaları
- ↳ Danışmanlık
- ↳ Mobilya Firmaları
- ↳ Tedarikçi Firmalar
- ↳ Diğer Notlar