Hayatımızda büyük önemi olan ve ev hanımlarının büyük zamanının geçtiği mutfak kelimesi dilimize Arapça’dan “MATBAH” kelimesinden geçmiştir.
Mutfak mobilyasını kısaca şu tarifle açıklayabiliriz; Tabak, kaşık, tencere, fırın, buzdolabı, elektrikli mutfak aletlerini, temizlik araçlarını vb. eşyaların muhafaza edildiği dolaplar kompleksidir.
İnsanlığın ilk devrelerinde, ateşin bulunmasından sonra her yaşam gurubunun ocağında ateş devamlı yanar durumda tutulurdu. Burada ateş bir sembol idi. Yemek pişirme, ısınma ikinci planda kalmıştır.
Endüstrileşme hareketinden önce kırsal ve kentsel tüm halk konutlarında mutfak ve yaşam odası aynı mekandı. Bugünde kırsal kesimlerde aynı durum halen görülmektedir. Ailenin durumu müsaitse ayrıca düzenli bir misafir odası bulunurdu. Bugün mutfağın en önemli gereksinimi olan suyun, mutfağa girişi de zamanla gelişim göstermiştir. Başlangıçta dışarıdan taşınan su ile mutfak işleri görülürdü. Daha sonra mutfak çevresine kuyu, sarnıç ve tulumba girmiştir. Su tesisatının yaygınlaştırılmasıyla da su içeriye girmiştir.
Endüstrileşme hareketi başlangıçta Avrupa’nın büyük kentlerinde, sağlıksız yaşam koşulları getirdikten sonra, zamanla alınan önlemler ve bulunup uygulanan çözümlerle işçilere iyi sağlıklı ve ucuz konut sağlanması yoluna gidilmiştir. Konut içerisinde zamanla suyun ve elektriğin yanı sıra hava gazı da konutlara kadar girmiştir. Böylece mutfak yaşanan bir mekan olmaktan çıkıp, küçük bir servis yeri haline gelmiştir. Bunun birçok nedeni vardır. Öncelikle, yemek pişirmek için artık soba ve ocak yakmak gereği kalkmıştır. İkinci nedeni de hava gazının yanlış kullanımından tehlikeli olup gaz kaçağının ölüme ve yangına neden vermesidir. Eskiden misafir odası olan kısım ise normal oturma odasına dönmüştür. Mutfağın küçülmesi, konut alanının küçülmesi nedeni ile konut maliyetinin ucuzlamasına neden olmuştur. Mutfakta yardımcı çalıştıran kesimlerde ise mutfak, daha büyük bir servis grubunun bir bölümü idi. Yanında ofis, kiler ve hizmetçi odası gibi diğer servis mekanları bulunurdu.
Günümüzün yaşam koşulları yardımcı bulmayı da ödemeyi de güçleştirdiği gibi, kızların daha fazla öğrenim görmesi giderek daha fazla kadının iş hayatına iştirak etmesi, mutfağı iş yaptığı saatlerde aile hayatından kopmamasını sağlamaya çalışılmıştır. Böylece günümüz konutlarında mutfakların yaşama mekanları ile görsel ve mekansal ilişkisi geliştirilmektedir. Bu arada teknik gelişim kokusuz bir mutfağı da sağlamaktadır. Hatta giderek mutfak işlerinin tüm aile bireylerinin , hatta misafirlerin birlikte yapabilecekleri işler olarak görüldüğünden, mutfaklar birkaç kişinin birden çalışmasına uygun boyut, alan ve düzenler kazanmaktadır
Mutfak Tanımı ve Tarihçesi
Mobilya branşı - bölümü ile alakalı her şeyi bulabilirsiniz..
Moderatör: Alıntı
“Mobilya Notları” sayfasına dön
Geçiş yap
- Mobilya Bilgi Forumu
- ↳ Sektörel Bilgilendirme - Duyuru
- ↳ Güncelleme ve Duyurular
- ↳ Mobilya Tasarım Yarışmaları
- ↳ Mobilya Fuar Bilgileri
- ↳ Mobilya Sektörel Haberler
- ↳ Mobilya ve Dekorasyon Kullanıcı Bilgileri
- ↳ Mobilya ve Dekorasyon Bilgileri
- ↳ Makaleler - ( Dökümanlar )
- ↳ Mobilya Aksesuar ve Bağlantı Elemanları Katalogu
- ↳ Mobilya El işleri
- ↳ Akıllı Mobilyalar
- ↳ Mobilya ve Dekorasyon Tasarımları
- ↳ Yatak Odası Tasarımları
- ↳ Mutfak Mobilya Tasarımları
- ↳ Oturma Odası Tasarımları
- ↳ Yemek Odası Tasarımları
- ↳ Banyo Mobilyası Tasarımları
- ↳ Ofis Mobilyası Tasarımları
- ↳ Bebek ve Genç Odası Tasarımları
- ↳ Tv Ünitesi Tasarımları
- ↳ Mobilya Notları
- ↳ Soru - Cevap - Beyin fırtınası
- ↳ Mobilya Çizim Programları ( 3d )
- ↳ Autocad Programı ( dwg )
- ↳ 3d Max Programı ( ds )
- ↳ 3d Hazır Modeller
- ↳ Autocad 3d modelleri
- ↳ 3dmax 3d modelleri
- ↳ CNC ( Point to point ) Makinaları
- ↳ Atölye Makinaları
- ↳ El Makinaları
- ↳ Danışmanlık
- ↳ Mobilya Firmaları
- ↳ Tedarikçi Firmalar
- ↳ Diğer Notlar