Dolgu Gereçleri :
Döşeme mobilyalarında iskelet adı verilen çatkının çeşitli gereçlerle rahat oturulur veya kullanılır hale getirilmesi istenilir. Bu amaçla kullanılan, döşemenin varlığını ve formunu meydana getiren dolgu gereçlerini, “Klasik dolgu gereçleri” ve “Modern dolgu gereçleri”olarak iki kısma ayırabiliriz.
1.3.1.1. Klasik Dolgu Gereçleri
Bunlar çeşitli liflerden meydana gelmiş bitkisel ve hayvani maddelerdir.
1.3.1.1.1. Kaz ve Tavuk Tüyü
Günümüz döşemeciliğinde kullanılan pahalı dolgu gereçlerinden biridir. Dışarıdan özel olarak getirilen kaz tüyü özel olarak hazırlandığı için koku ve herhangi bir sorun yaratmaz. Kullanımında genel olarak sünger parçaları ile kullanılabilir. Yalnız kullanıldığı zaman maliyeti arttırır. Kullanıldığı zaman deforme olma özelliği çok zordur. Günümüzde en çok kullanılan dolgu gereçlerinden biridir. Tüyler özel makinelerde hazırlandığı için herhangi bir sertlik olmaz. Kullanışlı bir yapıya sahiptir.
1.3.1.1.2. Sünger
Günümüzde en çok kullanılan döşeme gereçlerinden biridir. Mobilya döşemesinde kullanım şekli genellikle sünger artıkları kullanılır. Bunları kullanmak için çırçır makinelerine verilir. Bu makinelerde sünger parçaları çok küçük parçalara ayrılır. Küçük parçalara ayrılmadığı takdirde döşeme üzerinde görüntü bozuklukları oluşur. Mobilya formu verilirken sünger parçalarının yaptığı şekil bozuklukları mobilyanın şeklini değiştirmektedir. Bundan dolayı ufak parçalara ayrıldıktan sonra kullanılır. Kaz veya tavuk tüyü ile de kullanılır.
1.3.1.1.3. Vijital
Yeşilimsi sarı renkte olan vijital, klasik döşemecilikte en çok kullanılan bir dolgu gerecidir. Vijital, kıtığa nazaran daha dayanıklı, elastiki ve homojen yapılı daha çok kullanışlıdır.
1.3.1.1.4. Pamuk
Şilte, yatak ve döşeme işlerinde dolgu gereci olarak ve genellikle vijital tabakasının üzerini örtmede kullanılır. Döşemecilikte kullanılan pamukların iyi cins, temiz, yağsız ve çöpsüz olmaları şarttır. Aksi halde pamukta bulunan pislikler zamanla kumaş katına geçebilir.
1.3.1.1.5. Vatka Pamuğu
Vatka pamuğu, astar veya kaput bezi üzerine yani yaz kumaşın altına serilir; döşeme yüzeyini tesviye ederek kumaşın altında düzgün ve elastiki bir yüzey meydana getirirler.
Modern Dolgu Gereçleri
Döşeme tekniğinde, artık fazlaca zaman alan ve el maharetini gerektiren gereçlerin yerini daha çok kullanışlı ve seri imalata elverişli olan maddeler almağa başlamıştır. Bunlar, zaman ve işçilikten tasarruf sağlayan ve daha kaliteli, rahat, kullanışlı döşeme yapımı ve ayrıca tekamül tekniğinin bir icabı olarak meydana çıkan kauçuk ve kauçuklu maddelerdir.
1.3.2.1. Tabii Kauçuk
Modern döşemecilikte kullanılan gereçlerin en önemlisi, tabii kauçuk olup, dolgu gereci olarak kullanılmaktadır.
Esasen yumuşak ve elastiki olan ana maddesine, bünyesinde ihtiva ettiği irili ufaklı bir çok hava boşlukları hücreler sayesinde daha fazla bir esneklik kazandırılır. Böylelikle kauçuk plakaları sun’i bir ciğer ve vantilatör vazifesi görürler. Yapısındaki birbirine girmiş bu milyonlarca küçük hücrecikler sebebiyle, kullanıldıkça hava alır verir. Bu özelliğine ilaveten, kauçuk kalınlığı artıkça elastikiyeti artırmak için plakaların birer tarafları delikli olarak dökülür. Böylece kauçuk maddesinden de ekonomi sağlanmış olur.
Her cins ve özellikte döşeme yapımına elverişli olmak üzere çeşitli kauçuk plakaları yapılmaktadır.
Başlıca imal edilen tabii kauçuk çeşitleri şunlardır.
Dolu kauçuk plakalar.
Delikli kauçuk plakalar.
İğne delikli kauçuk plakalar.
1.3.2.2. Sun’i Kauçuklar
Tabii kauçuk özelliklerine en yakın türlerini elde temek için; kimyasal yollara ve kimyasal bileşiklerle elde edilir. Sun’i kauçukların ham maddesini kömür teşkil eder. Sun’i kauçuklar genellikle porella ve poliyeter gibi iki çeşitten ibaret olsa bile, bugün bütün fabrikalar kendi özel formüllerine göre üretim yapmaktadır.
1.3.2.2.1. Porella
Sun’i kauçukların en başta geleni porelladır. Porella tabii kauçuk kadar olmamakla beraber, yumuşak, hafif ve elastiki bir döşeme dolgu gerecidir.
1.3.2.2.2. Poliyeter
Poliyeter bir cins sun’i kauçuktur. Elastikiyetin fazlalığı ve sağladığı rahatlık nedeniyle döşeme işlerinde kullanılır. Sun’i kauçuklarda kalite durumu önemli olup “Dansite” ile belirtilir. Bir metre küp normal kaliteli suni kauçuğun ağırlığı 24 ile 32 kg. arasında olmak üzere değişik yoğunlukta (ki buna dansite de denir) bulunmalıdır.
Döşeme dolgu malzemeleri
Mobilya branşı - bölümü ile alakalı her şeyi bulabilirsiniz..
Moderatör: Alıntı
“Mobilya Notları” sayfasına dön
Geçiş yap
- Mobilya Bilgi Forumu
- ↳ Sektörel Bilgilendirme - Duyuru
- ↳ Güncelleme ve Duyurular
- ↳ Mobilya Tasarım Yarışmaları
- ↳ Mobilya Fuar Bilgileri
- ↳ Mobilya Sektörel Haberler
- ↳ Mobilya ve Dekorasyon Kullanıcı Bilgileri
- ↳ Mobilya ve Dekorasyon Bilgileri
- ↳ Makaleler - ( Dökümanlar )
- ↳ Mobilya Aksesuar ve Bağlantı Elemanları Katalogu
- ↳ Mobilya El işleri
- ↳ Akıllı Mobilyalar
- ↳ Mobilya ve Dekorasyon Tasarımları
- ↳ Yatak Odası Tasarımları
- ↳ Mutfak Mobilya Tasarımları
- ↳ Oturma Odası Tasarımları
- ↳ Yemek Odası Tasarımları
- ↳ Banyo Mobilyası Tasarımları
- ↳ Ofis Mobilyası Tasarımları
- ↳ Bebek ve Genç Odası Tasarımları
- ↳ Tv Ünitesi Tasarımları
- ↳ Mobilya Notları
- ↳ Soru - Cevap - Beyin fırtınası
- ↳ Mobilya Çizim Programları ( 3d )
- ↳ Autocad Programı ( dwg )
- ↳ 3d Max Programı ( ds )
- ↳ 3d Hazır Modeller
- ↳ Autocad 3d modelleri
- ↳ 3dmax 3d modelleri
- ↳ CNC ( Point to point ) Makinaları
- ↳ Atölye Makinaları
- ↳ El Makinaları
- ↳ Danışmanlık
- ↳ Mobilya Firmaları
- ↳ Tedarikçi Firmalar
- ↳ Diğer Notlar